Политика за колачиња

Политика за колачиња

Последно обновено на 07.07.2021

Оваа политика на колачиња го опишува видот на колачиња, пиксели, објекти кои се поставуваат локално и слични уреди кои ги користиме на веб страната Runners.mk и нивната улога и функција

Доколку имате повеќе прашања за Политиката на колачиња, ве молиме контактирајте не на следните податоци

Нашите контакт детали се следните:

Друштво за трговија и услуги МТ ПРОМЕТ-1 ДООЕЛ увоз извоз Струмица
Ул.Дојранска 14, 2400 Струмица
Контакт телефон: 034-340-965
Eмаил: [email protected]

 

Офицер за заштита на лични податоци назначен од МТ ПРОМЕТ-1 ДООЕЛ:

Име и презиме: Васка Љочева Јорданова
Контакт телефон: 034-340-965
Емаил: [email protected]


За да дознаете повеќе во врска со политиката за заштита на лични податоци ве молиме кликнете на Политика за заштита на лични податоци


Што се колачиња?

Колачиња се мали документи (фајлови) кои веб страната ги испраќа на вашиот компјутер или на друга уред поврзан преку интернет за да го идентификува вашиот прелисувач (browser) или за да зачува информации и прилагодувања на вашиот прелистувач.

Доколку вашиот прелистувач не е подесен да ги одбива колачињата нашата веб страница ќе испрати колачиња до вашиот прелистувач во моментот кога ќе ја посетите.

На нашата веб стрaница Runners.mk е поставена гранулација на колачиња преку која до вашиот прелистувач во моментот на прва посета на веб страната се испраќаат само неопходните колачиња без кои веб страната нема да биде вчитана од прелистувачот, и се бара ваша согласност со опција за избор на кои колачиња сакате да ги дозволите да ви бидат испратени.

 

Како да ги контролирате и избришете колачињата?

Вие можете да ги контролирате или бришете колачињата како што сакате. Вашиот прелистувач ви го нуди

Можете да ги избришете сите колачиња кои се веќе на вашиот компјутер  или друг уред, или можете да го подесите вашиот прелистувач за да не дозволува поставување на колачиња.
Доколку го направите ова веројатно ќе биде потребно рачно да ги подесувате преференците секој пат кога ќе посетите страница и одредени сервиси и функции на веб страницата нема да функционират.

Вообичаено овие подесување за колачиња се наоѓаат во менито за Опции (Options)  или Преференци (Preferences) на на вашиот интернет прелистувач.


За да ги разберете подесувањата можете да посетите некој од следните линкови кој е соодветен за вашиот прелистувач:

 

Кои колачиња ги користиме?

Runners.mk може да ги користи следните видови колачиња:


Задолжителни колачиња

Овие колачиња се задолжителни за веб страната да може да работи и не може да бидат исклучени. Овие колачиња се поставуваат како резултат на акции направени од вас како избор на јазик, валута, сесија за најава, лични преференци. Може да го поставите вашиот прелистувач да ги блокира овие колачиња но во тој случај нашата стрнаица нема да работи.

 

Аналитички и статистички колачиња

Овие колачиња ни дозволуваат да го мериме сообраќајот на посетители и да имаме увид во изворите на сообраќај со собирање на информации во сетови на податоци. Тие исто така помагаат да разбереме кои производи и акции се попопуларни од останатите.

Кога ја посетувате нашата веб страна користиме услуга на трета страна Google Analytics да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено Google да ги открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб страна.

 

Маркетинг и ретаргетинг

Овие колачиња се поставуваат од нашите маркетинг и промотивни партнери. Тие може да бидат користени од нив за да изградат профил на ваши интереси и подоцна да ви прикажуваат релевантни реклами. Доколку не сакате да ги дозволите овие колачиња нема да ви се прикажуваат таргетирани реклами според вашите интереси.

 

Времетраење на колачињата

1. Колачиња за сесија

Овие колачиња овозможуваат на операотрите на веб страната да ги следат активностите на корисниците за време на траењето на прелистувањето. Сесијата започнува кога корисникот ја отвара страницата во прелистувач, а завршува кога корисникот ќе го затвори прелистувачот.

Овие колачиња се привремени. Откако прозорецот на прелистувачот ќе биде затворен, сите сесиски колачиња автоматски се бришат од уредот на посетителот.


2. Постојани колачиња

Овие колачиња остануваат на уредот на корисникот за период за кој е предвидено трањето на истите. Тие се активираат секој пат кога корисникот ја посетува веб страната која ги креирала постојаните колачиња.

Runners.mk ги поставува само овие колачиња кои се наведени погоре. Доколнително веб страната користи Google analytics за да добие извештај за активностите кои тие ги регистрираат.

 

Листа на колачиња

Задолжителни колачиња:

Назив

Времетраење

Провајдер

Опис

OCSESSID

Сесија

Runners.mk

Потребно за менаџирање на снимените колачиња

Currency

1 месец

Runners.mk

Колаче кое го регистрира вашиот избор на валута

Language

1 месец

Runners.mk

Колаче кое го регистрира вашиот избор на јазик

visid_incap_2507883

1 година

Runners.mk

Ова колаче го подобрува перформансот на веб страната и безбедноста

incap_ses_1293_2507883

Сесија

Runners.mk

Ова колаче го подобрува перформансот на веб страната и безбедноста

incap_ses_485_2507883

Сесија

Runners.mk

Ова колаче го подобрува перформансот на веб страната и безбедноста

incap_ses_1352_2507883

Сесија

Runners.mk

Ова колаче го подобрува перформансот на веб страната и безбедноста

Jrv

Неколку часа

Runners.mk

Колаче кое го регистрира вашето прегледување на одреден производ на веб страната

cookieconsent_status

1 година

Runners.mk

Колаче кое го утврдува вашиот избор за колачиња, дали истите се дозволени или не

cookieconsent_preferences_disabled

1 година

Runners.mk

Колаче кое дефинира кои колачиња се дозволени на вашиот уред а кои не

_GRECAPTCHA

 

Google reCaptcha

Ова колаче се поставува од google reCAPTCHA кој служи за заштита на страната од спам обиди во формулари за контакт.

 

Аналитички и статистички колачиња

Назив

Времетраење

Провајтер

Опис

_ga

2 години

Google Analytics

Колаче користено за да се утврди уникатен посетител на страната и е ажурирано со секој преглед на страници.

_gid

24 часа

Google Analytics

Колаче на Google Analytics за следење на посетителите  на било кој сајт кој користи Google Analytics

_gat_gtag_UA_67983906_1

2 години

Google Analytics

Колаче на Google Analytics за throttle request rate

__utma

2 години

Google Analytics

Собира податоци за колку пати корисникот ја посетил веб страната како и датумот на првата и последна посета

__utmb

1 ден

Google Analytics

Регистрира датум и време кога точно корисникот ја посетил веб страната. Се користи за пресметка на траењето на посетата.

 __utmc

1 ден

Google Analytics

Регистрира кога точно корисникот ја напуштил страната и се поврзува со __utmb

__utmt

10 минути

Google Analytics

Го ограничува бројот на барања до Google Analytics

__utmz

6 месеци

Google Analytics

Собира податоци за тоа од каде дошол корисникот, кој пребарувач е користен, кои линкови се кликнати и кои термини за пребарување се користени

___utmvc

6 секунди

Google Analytics

Ова колаче го овозможува Google Analytics

 

Маркетинг и ретаргетинг - Трети страни

Назив

Времетраење

Провајтер

Опис

__Secure-3PSIDCC

2 години

Google

Ова е таргетинг колаче на google кое се користи со цел да се изгради профил на веб корисникот и неговите интереси со цел да се прикажат релевантни и персонализирани google реклами на трети страни.

1P_JAR

1 месец

Google

Колаче кое се користи од страна на Google за да може да прикажува соодветни реклами на други страници според вашите пребарувања и интеракции со страници.

__Secure-3PSID

2 години

Google

Ова е таргетинг колаче на google кое се користи со цел да се изгради профил на веб корисникот и неговите интереси со цел да се прикажат релевантни и персонализирани google реклами на трети страни.

__Secure-3PAPISID

2 години

Google

Ова е таргетинг колаче на google кое се користи со цел да се изгради профил на веб корисникот и неговите интереси со цел да се прикажат релевантни и персонализирани google реклами на трети страни.

SID

Помеѓу 6 месеци и 10 години

YouTube

"SID" колачињата се користат за да може да се прегледуваат YouTube видеа кои се ембедирани на веб страната

SIDCC

Околу 6 месеци

Google

Овие колачиња се користат за заштита на податоците на корисникот од неавторизиран пристап

SEARCH_SAMESITE

Околу 6 месеци

Google

Ова колаче се користи за да се превенира прелистувачот да го испраќа ова колаче заедно со барањата за меѓу-страни

 

NID

Помеѓу 6 месеци и 10 години

YouTube

"NID" колачињата се користат за да може да се прегледуваат YouTube видеа кои се ембедирани на веб страната

SAPISID

2 години

YouTube

"SID" колачињата се користат за да може да се прегледуваат YouTube видеа кои се ембедирани на веб страната

SSID

Помеѓу 6 месеци и 10 години

YouTube

"SSID" колачињата се користат за да може да се прегледуваат YouTube видеа кои се ембедирани на веб страната

CONSENT

Повеќе од 10 години

Google

Ова колаче е за да се следи согласноста за користење на колачиња на веб страната

APISID

Помеѓу 6 месеци и 10 години

YouTube

"APISID" колачињата се користат за да може да се прегледуваат YouTube видеа кои се ембедирани на веб страната

HSID

1 година

DoubleClick (компанија во сопственост на Google)

Овие колачиња се поставени од DoubleClick (компанија во сопственост на Google) за да изградат профил на посетителот кој има интеракција на веб страната и да прикажат соодветни реклами на други страни.

ANID

2 години

Google

Овие колачиња се користат за прикажување на реклами низ интернет и се зачувани од Google.com

OTZ

1 месец

Google

Google Користи колачиња како OTZ колачето за да ги прилагоди рекламите на продукти на Google, како на пример на Google Search

DV

7 минути

Google

Ова колаче е наменето за да ги сочува преференците на корисникот и други информации пр. Префериран јазик, број на пребарувани резултати кои ќе се прикажат, како и избор дали филтерот за безбедно прелистување на Google да биде прикажан.

UULE

1 ден

Google

Колаче кое го користи google за да утврди гео-локација на посетителот

 

Маркетинг колачиња од Facebook


Назив

Времетраење

Провајдер

Опис

xs

1 година

Facebook

Се користи во корелација со c_user колачето за утврдување на автентичност на корисникот

presence

1 ден до 1 месец

Facebook

Колаче кое се користи за поврзување со чатот на Facebook. На пр. Кој таб на чатот е отворен. Ова колаче е сесиско колаче.

cppo

1 -90 дена

Facebook

Се користи за статистички цели

wd

1 недела

Сесија

Facebook

Ова колаче ги зачувува димензиите на прозорецот на прелистувачот и се користи за оптимизација на содржините на Facebook. Ова е сесиско колаче.

 

spin

1 ден

Facebook

Маркетинг колаче кое се користи за ретаргетинг кампањи на социјалните мрежи, детектирање на проблеми при рекламирање и агрегирање на информации за корисниците за цели на таргетирање базирано на трендови на однесување.
Пример доколку постетите одреден производ на веб страната но не го нарачате постои можност преку ова колаче истиот производ да ви се појави на реклама на
Facebook.

c_user

Сесија – 90 дена

Facebook

Ова колаче го содржи корисничкиот ID на корисникот доколку паралелно е најавен на Facebook.

Траењето на ова колаче е во зависност од тоа дали при најава на Facebook е обележано полето ‘keep me logged in’ (остани најавен). Доколку ова поле е обележано, ова колаче истекува за 90 дена од неактивност. Доколку полето не е обележано ова колаче ќе трае колку што трае сесијата.

locale

1 ден – 1 недела

Facebook

Ова колаче ги собира податоците за последна најава на корисникот на Facebook.

fr

90 дена

Facebook

 ‘fr’ колачето се користи за прикажување, берење и подобрување на релевантноста на рекламите. Ова колаче исто така се користи за ретаргетинг кампањи

 

_fbp

3 месеци

Facebook Pixel

Се користи за да се дефинира уникатен корисник и да се врши негово следење за маркетинг цели.

datr

2 година

Facebook

Го идентификува прелистувачот за цели на безбедност и заштита. Вклучително и заштита и враќање на корисничкиот профил и идентификување на потенцијално компромитирани сметки

sb

1 месец

Facebook

Ова колаче се користи за идентификување на автентичност на корисникот и служи за заштита и враќање на корисничкиот профил. Ги сочувува податоците за прелистувачот на корисникот.

Дали добивам колачиња преку електронска пошта?

Runners.mk во моментов не испраќа промотивни и маркетинг пораки и не користи колачиња за оваа намена. Електронските пораки за потврда за нарачката и регистрација на корисник или одговор од нашиот кориснички сервис на ваше прашање или потврда на нарачка не содржат колачиња и не вршиме аналитичко следење на истите.

Доколку во иднина Runners.mk одлучи да применува директен маркетинг на корисниците ќе биде извршена промена во овој дел како и во Политика за заштита на личните податоци.

 

Пиксел за следење (Web Beacon)

Покрај колачињата користиме и други технологии за да ги препознаеме и следиме посетителите на нашата страна. Web Beacon или пикселот за следење (tracking pixel) е графичка слика (најчесто еден пиксел) која се пренесува преку пребарувач најчесто заедно со колачето.

Пикселите за следење ни овозможуваат, на пример, да следиме како корисниците се движат од една на друга веб страна, како пристапиле на сајтот, дали со кликнување на одредена реклама на Facebook или веб-банер поставен на трета страна-за да научиме и ги оцениме перформансите на рекламите и воопшто на целиот сајт.

 

Социјални копчиња

Користиме социјални копчиња, за да им овозможиме на нашите корисници да споделуваат или да обележуваат веб страници. Тоа се копчиња на трети страни, кои што можат да запишуваат информации за Вашите сесии на интернет. Ние не можеме да ги ограничиме овие веб страници да собираат информации за користената содржина.

Пред да ги користите овие копчиња ве молиме прочитајте ги политиките за колачиња на социјалните мрежи кои се застапени кај нас:

·         Facebook https://www.facebook.com/policies/cookies/

·         Instagram https://help.instagram.com/1896641480634370

·         Youtube https://policies.google.com/technologies/cookies?hl=en

 

Генерални информации

Политиката за колачиња е дел од Политиката за заштита на лични податоци на Runners.mk која што објаснува што Runners.mk (МТ ПРОМЕТ-1 ДООЕЛ) прави со собраните информации од нашите корисници. За повеќе иформации посетете ја Политиката за заштита на лични податоци. Политиките може да се менуваат и обновуваат повремено. Ве молиме посетувајте ги полтиките за информираност при евенутални промени.